Ново начало – част 4 18 ноември 2020

00:00

Радослав Бимбалов

Радио водещ – Собственик на рекламна агенция

 

Радо е един от емблематичните рекламисти на нашето време и в новата история на българската реклама. Преди години бях корпоративен глас на най-голямата телекомуникационна компания. И по това време общувах с рекламната агенция на тази компания. Един ден отидох в офиса им и подслушах притеснителен разговор, от който научих, че много малка и нова рекламна агенция се е явила на големи конкурси наравно с големите в този сектор. Оказа се, че конкурсите са спечелени от бутиковата агенция The Smarts.Стана ми интересно. Изобщо не знаех кой всъщност стои зад всичко това. Следващите месеци отново се натъквах на името The Smarts –чувах за успехите им и как преобръщат рекламния бизнес у нас, как с лекота са взели големите клиенти, прокарват нови идеи и работят някак по-различно. Изкефих им се много, без да ги познавам. Това, което бяха направили, е точно това, към което аз съм се стремял винаги. Да се отличавам и да влизам на хората в устите само с качествена работа и с нови идеи.

След време, абсолютно случайно се запознах с Мария Панайотова (може да разберете коя е тя оттук), която започна да работи за The Smarts. Тогава разбрах всичко за тях и още повече им се изкефих.

Много исках да включа Радо в мой проект, защото е вдъхновяваща личности има увлечение към изкуството още от малък. Намери място в “Ново начало”, защото е преминал през много професии. Дълги години се е развивал в радиото и е бил много добър водещ на популярното по онова време в Пловдив – Радио Канал Ком. Имал си и собствена група – „Замунда Банана Бенд“. Постепенно започва да пише текстове за реклами и сам да ги продуцира. После напуска радиото и започва да работи като криейтив директор в голяма международна рекламна агенция.И накрая заедно с Гергана Иванова основават независима творческа агенция. Развиват я от малка бутикова агенция с името The Smarts до The Smarts Group, обединяваща няколко компании с различна експертиза (творческа агенция, ПР агенция, медийна агенция, продуцентска компания, брандинг студио и образователна платформа). От водещ, певец, копирайтър, криейтив директор до собственик на рекламна компания.

Той успява в България. Не мрънка, не се оплаква. Търси решения. Така се ражда и образователната платформа Praktika – за да запълни празнотата в практическите умения на рекламистите и маркетинг специалистите, да обучи и запали колкото може повече млади хорав този сектор.

Имал съм удоволствието да работя с екипа на Тhe Smarts през годините. За голямото театрално турне на „Три Беарс“ направихме пълнокръвна рекламна кампания и лансирахме слогана „Живеем на път“. И не само го лансирахме, но буквално го „демонстрирахме“ – надлъж и нашир обиколихме България и реализирахме едно много голямо турне. Част от успеха, разбира се, се дължи на творческата стратегия и идеи на хората от Смартс.

 Но ето как отговори Радо на моите въпроси:

 Обстоятелствата ли доведоха до промяната или ти я предизвика умишлено?

Добре, ще си призная още в началото – аз съм тотално, необратимо и безпомощно зависим към промяната. Всички големи промени в живота ми на пръв поглед са били провокирани от странични обстоятелства, но всъщност аз винаги съм предизвиквал промяната, защото изпитвам дълбока неприязън към застоя, към спокойствието и сигурността на еднообразието. И смятам, че това не ме прави уникален. Напротив, всички хора, които скачат смело напред в живота си, изпитват това неописуемо удоволствие от непознатото, от риска. Смятам, че човек трябва да скочи преди дори да е сигурен къде ще се приземи, за да стигне достатъчно далеч.

Изпитваше ли страх, че напускаш сигурното и тръгваш към нещо непознато? Как се пребори с този страх?

Именно този страх е в основата на всичко. Той изпълва душата ти с напрежение, което ти дава възможност да направиш неподозирани неща. Ако си прекалено спокоен, ако си напълно сигурен в това, което правиш, по всяка вероятност не си се захванал с нещо кой знае колко различно за теб. Тоест не правиш коренна промяна, а просто стъпваш крачка или две напред, което би трябвало да е ежедневие. За мен страхът е сред най-полезните инстинкти, с които природата ни е дарила. Въпросът е да се възползваш от него, а не да го оставяш да те блокира. Затова моята тактика е да приемам дозата страх съвсем контролирано. И когато тръгна да скачам смело напред не мисля какво би станало ако падна, а по-скоро къде искам да стигна. И тук си поставям смели цели, дори малко нереалистични. Защото колкото по-далече е тази заветна цел, толкова по-сигурно е, че дори и да не успея да стигна чак там, няма да падна в пропастта.

Кой е основният ти двигател за промяна – непоносимостот настоящето, любопитство, амбиция или нещо друго?

Нетърпимостта ми към застоя. Не разбирам как е възможно човек да е доволен от това, което е постигнал. Определението „успял човек“ е толкова нелепо и лишено от смисъл. Успехът не е крайно състояние. Успехът е ежедневна битка –  с обстоятелства, случайности, врагове, приятели. С теб самия дори. Затова „успелите хора“ всъщност са „успяващите хора“. Тези, които имат малки победи всеки божи ден.

Какво казаха хората около теб, когато им сподели на къде поемаш?

Когато преди 12 години тръгнахме да основаваме нова рекламна агенция, мнозина казаха откровено, че сме луди. В разгара на икономическа криза, в присъствието на много установени играчи на пазара, да стартираш си беше наистина лудост.

Какво спечели и какво загуби от промяната?

На шестия месец най-големият ни клиент просто изчезна от пазара, но ние въпреки това не се отказахме. Няколко години подред бяхме агенция-джудже, която се опитва да рита конкуренцията в кокалчетата. Сега, 12 години по-късно, сме сред най-големите комуникационни групи в страната, с над 60 човека персонал, работим за едни от най-големите брандове и имаме редица международни награди. Като погледна назад – по пътя загубих много неща. Най-вече ме боли за ценните хора, които по една или друга причина вече не работят с мен. За щастие идват нови и нови интересни личности, някак се запълват празнотите бързо и промяната на хората в екипа също се оказва полезна и ценна. Дали съм спечелил много? Ами не съм станал нито истински богат, нито имам повече свободно време. Но спечелих най-ценното нещо – независимост.

Сега от дистанцията на времето даваш лисисметказащосеслучитовановоначало?

Защото нямаше как да не се случи. Моята съдружничка Гери има една много ценна реплика – „ако беше лесно, нямаше да го правим ние“.  Наистина това е карма, която ни води напред. Защото правим устойчив бизнес, който не зависи от подаянията на икономически групировки, политически вихрушки или капризната съдба.

Какво би казал на хората, които се страхуват да рискуват и да направят рязък завой в живота си?

Страхувайте се! Треперете от вълнение пред непознатото. Не търсете пояс, помощни колела или каска. Ако ви се скача – мислете как да скочите толкова далече, че да няма връщане обратно. Всяко начало е трудно. Но, за бога, толкова е яко…

 

„Ново начало” се  реализира благодарение на грижата на NIVEA към моите проекти и убеждението на компанията, че обществото ни се нуждае от светлите примери.

 

Текст – Владимир Карамазов

Фотограф – Владимир Карамазов

 

18.11.2020                                                                         Владимир Карамазов®