Иван Пантелеев започна репетициите на „Дачници“ 24 януари 2018

Владо Карамазов ще влезе в ролята на Шалимов в пиесата на Максим Горки „Дачници“, която Иван Пантелеев ще постави в Народния театър. Репетициите започнаха преди броени дни, а в звездния актьорски състав на най-новия театрален проект на първата ни сцена са Юлиан Вергов, Теодора Духовникова, Христо Петков, Иван Юруков, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Рашко Младенов, Николай Урумов, Радена Вълканова, Александра Василева и Стефания Колева. Сценографията и костюмите са поверени на Милена Пантелеева, а музиката – на Рашко Младенов. С представлението ще бъде отбелязана 150-тата годишнина от рождението на Максим Горки. А премиерните дати са 24 и 25 март на Голяма сцена в Народния театър.

Максим Горки завършва „Дачници“ през 1904 г., а година по-късно произведението е публикувано в Санкт Петербург. Пълна с герои, които „… може би са излезли от един Чеховски свят“, пиесата показва руската буржоазия и промените, които се случват около нея.

Иван Пантелеев е един от най-успешните български режисьори. Завършва Театрална режисура в НАТФИЗ, след което реализира проекти в София, Рига, Авиньнон,  Щутгарт, Цюрих, Люцерн и др. В Германия е режисьор в две от най-легендарните театрални пространства в Берлин – Дойчес театър и Фолксбюне. През 2016 г. постановката му „В очакване на Годо“ с участието на Самуел Финци беше представена и пред българска публика като част от платформата „Световен театър в София“.