„Танцът Делхи“ на Вирипаев за първи път в България в Народния театър

Един от най-успешните български режисьори зад граница Галин Стоев, се завръща след дълго отсъствие от България, за да постави „Танцът Делхи“ – една от топ пиесите на руския драматург Иван Вирипаев, в Народния театър.

Сюжетът на „Танцът Делхи“ е изграден от 7 едноактни пиеси, в които пряко или косвено участват всички герои. Те са построени по доста интригуващ начин – героите са едни и същи, но са поставени в различни ситуации с различни гледни точки, всеки герой преживява това, което се е случило на другия. Пиесата „бърка“ много надълбоко в душата и мислите както на героите, така и на зрителите. Поставя вечните въпроси и търси възможните отговори.

Сценографските решения на Никола Тороманов за „Танцът Делхи“ поставят действието в контекста на телевизионен реализъм – на сцената има green box, с голям екран с директно отразяване на реакции и емоционални нюанси чрез live камера, която снима героите в реално време.

Пиесата е изградена в два смислови центъра – световното страдание и изкуството, което може да измени конкретната реалност. Чрез начина, по който авторът интерпретира тежките теми за любовта, смъртта и загубата, се опитва да препрограмира зрителите. Галин Стоев казва, че това е „пиеса за човешката карма“. Всяка от пиесите има смислова връзка с предходната и следващата, а заглавията, изчетени едно след друго отключват важни сюжетни линии:

Всяко движение (Пиеса № 1) Вътре в танца (Пиеса № 2) Усещано  от теб (Пиеса № 3) Спокойно и внимателно (Пиеса 4) И отвътре и отвън (Пиеса 5) И в началото и в края (Пиеса 6) На дъното и на повърхността на съня (Пиеса 7)…

 

„Танцът Делхи“

от Иван Вирипаев

Режисьор – Галин Стоев

Сценография – Никола Тороманов

Музика – Емилиян Гацов-Елби

Костюми – Елица Георгиева

С участието на: Владимир Карамазов, Радина Кърджилова, Радена Вълканова, Светлана Янчева, София Бобчева, Елена Телбис

Фотография: Павел Червенков

Творческа концепция за постера: The Smarts

Трейлър: https://vimeo.com/243957860

Премиерни дати: 1, 2, 3, 14, 15 и 21 декември 2017