Тиери Аркур гледа „Богът на касапницата“ в Париж 23 февруари 2018

Френският режисьор Тиери Аркур беше сред специалните гости на приема на Посолството на България за гостуването на постановката „Богът на касапницата“ на Народен театър „Иван Вазов“ в Париж. Той присъства и на първото от двете представления, които зарадваха театралната публика в Париж.

За актьорите това беше много приятна среща с Тиери Аркур, с когото Владимир Карамазов и Юлиан Вергов имат два съвместни проекта. Френският режисьор работи с тях по поставянето на две пиеси на Голяма сцена в Народния театър „Идеалният мъж“ от Оскар Уайлд през 2007 г. и „Балът на крадците“ от Жан Ануи през 2008 г. Владо и Юли споделиха с него актуални новини за българския театър и подробно му разказаха как се приема от публиката „Идеалният мъж“ – постановката, която вече над 10 години е една от най-харесваните и посещаваните съдържания на първата ни театрална сцена. Тиери Аркур сподели, че преди броени дни е имал премиера на „La Collection“ („Колекцията“) от Харолд Пинтер в Théâtre de Paris и че му предстоят разговори с ръководството на Народния театър за евентуален трети съвместен проект.

Н.Пр. Ангел Чолаков, Посланик на България във Франция, беше домакин на официалния прием, който събра медии, представители на културната общност в Париж, на Народния театър, както и целия екип на постановката. Този гастрол беше откриващо събитие за българската общност във Франция по случай Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, подкрепено от Посолството на Република България във Франция.