Писмо в бутилка” с участието на десетки български творци 26 декември 2018

Най-новият творчески проект на актрисата Лили Гелева имаше своята българска премиера преди броени дни. Каузата на „Писмо в бутилка“ обедини десетки любими творци, сред които беше и Владо Карамазов. Специално за видеото беше създаден трон от пластмасови бутилки. Тази никак неслучайна метафора „разказва“ за замърсяването, пластмасата и за следите, които оставяме след себе си.

За „Писмо в бутилка“ Лили споделя „много бих се радвала да провокира и да навежда на мисълта към някакво поне минимално осъзнаване на личната отговорност. Защото всеки човек с действията си и с малките избори, които прави ежедневно, може да промени света. Да, може. Живеем във време, в което консуматорството и предметите са издигнати в култ. Затова тази песен е нещо като ода за пластмасова бутилка. Мисля, че е достатъчно ясна самоиронията. Не се стремим никого да обидим, нито да обвиним, защото подобен подход не води до промяна. Самата аз се уча на тези неща, затова и ме занимава тази тема“.

Зад каузата застанаха Ана Пападопулу, Ангел Николов, Атанас Атанасов, Алекс Атанасов, Ая Минкова, Богомил Енчев, Борислав Чучков, Боряна Пенева, Велизар Емануилов, Весела Петрова, Владимир Карамазов, Владимир Пенев, Гери Цакова, Георги Тенев, Годо, Димо Алексиев, Захари Бахаров, Златна рибка, Иван Стоичков,  Камелия Тодорова, Крис Шарков, Марий Росен, Мартин Костадинов, Мила Михова, Радена Вълканова, Рафи Богосян, Светослав Миланов, Стефан А. Щерев, Стефания Колева, Тихомира Темелкова, Христо Петков, Христо Пъдев, Цветан Алексиев и Явор Гърдев.

За реализацията на видеото Лили работи с млад творчески екип – режисьора Димитрис Георгиев, оператора Дамян Димитров, сценографа Андреа Попова и Мирела Василева, която се погрижи за костюмите. Аранжиментът на песента е дело на музикантите от нейната “банда”, с която създадоха и музиката за дуета ѝ с Мартин Костадинов – Светослав Миланов (пиано) и Ангел Николов (пиано), Христо Михалков (бас) и Алекс Атанасов (бас)и Богомил Енчев (барабани). За смесването и мастеринга се погрижи Юлиян Янев от JJ mastering, който се включи и със синтове. Записът беше направен със Светослав Димитров в Sound City Studio.

Проектът получи подкрепата на програма “Дебюти” от Национален Фонд Култура, Zoya.bg, Underground Gallery, Слънце и луна, H&M, За Земята и Zero Waste Sofia. А цялата пластмаса за декора беше осигурена, а след това и рециклирана, благодарение на Красимир Хаулев и съдействието на Бисера Караджова.

“Писмо в бутилка” вече плава из интернет и живее свой живот можете да го гледате тук.