„NeoДачници“ с премиера на 23, 24 и 25 март 19 март 2018

Съвсем нов и различен прочит на Горки ще предложи представлението „NeoДачници“, което един от най-успешните български режисьори зад граница – Иван Пантелеев, поставя на Голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов“. Премиерните спектакли са на 23, 24 и 25 март.

Предизвикателството в проекта започва още от заглавието, което се ражда в репетиционния процес. Има съвсем нарочно търсена игра на думи и един по-особен поглед към реалността в България. Иван Пантелеев от 20 години не живее тук и в неговата интерпретация на Горки се преплитат както позицията за света и живота, видяна през темперамента на персонажите, така и реалността тук и сега. Всеки герой има своите особеностите, които режисьорът успява да премоделира и чрез тях да състави драматургия, която включва както оригиналния текст на Горки, така и лични размисли и текстове от Хайнер Мюлер. Смесването на смислите и сценографските решения правят пиесата много злободневна и адекватна на времето, в което живеем.  „NeoДачници“ разбива и доста предразсъдъци по отношение на Максим Горки.

Иван Пантелеев споделя, че се е спрял именно на Горки, защото „е пиеса, която има общо с днешното в България“ и е текст „специално избран за сегашната ми среща с тези актьори и е за ситуацията тук, както аз я усещам“ (интервю за в. „24 часа“, февруари 2018). В актьорския състав на представлението са включени едни от най-популярните и любими на театралната публика творци – Юлиан Вергов (в ролята на Басов), Теодора Духовникова (в ролята на Маря), Христо Петков (в ролята на Влас), Иван Юруков (в ролята на Суслов), Дарин Ангелов (в ролята на Замислов), Деян Ангелов (в ролята на Саша и Яша), Рашко Младенов (в ролята на Чичото Двуеточие – пианист), Николай Урумов (в ролята на Рюмин), Радена Вълканова (в ролята на Варвара), Александра Василева (в ролята на Олга), Стефания Колева (в ролята на Катерина) и Владимир Карамазов (в ролята на Шалимов). Сценографията и костюмите са дело на Милена Пантелеева, а музиката – на Рашко Младенов.  Следващите дати за „NeoДачници“ са 3, 12 и 29 април.