Кучето на Карамазов стана Национален шампион на България 8 септември 2019

Ризеншнауцерът на Владо Карамазов – Gloris Genius – Гена, беше отличен с няколко престижни награди на Международната киноложка изложба в Асеновград, която се проведе преди броени дни под патронажа на БРФК. Гена завърши Киноложкия маратон с диплома за Младши шампион на България, както и за най-красиво младо куче на изложбата – титла, която беше неочаквана и вдигна летвата му за бъдещи изяви. Сред отличията му са още 3×JCAC, 3×JBOB,  3×BOB и 1×JBIS. Съдийската комисия беше съставена от доказани професионалисти от Европа с огромен опит- JOSE HOMEM de MELLO /POR/, YURII GERGEL /UKU/, TINO PEHAR /CR/. Те оценяваха безпристрастно и независимо един от друг даваха високи оценки и титли на Гена.

Ризеншнауцерът е рожба на световноизвестния развъдник Gloris, който има база в Москва и Нижни Новгород. Родителите на Гена са шампиони на много държави и едни от най-известните кучета от тази порода.

По регламент на международните изложби младите (Junior) кучета се борят за Титлата JCAC (Младши кандидат за национален шампион). За да стане национален шампион, кучето трябва да има три такива титли, присъдени от различни съдии. По преценка съдията може да присъди на кучето и титлата JBOB (най-красиво младо куче на породата) или BOB (най-красиво куче на породата). Тези титли дават възможност на кучето да се яви в най-престижните конкурси, в които то вече се състезава с най-красивите кучета от всички породи. На тях един от съдиите решава и присъжда титлата JBIS (Junnior Best in Show) на едно куче – Най-красиво куче на изложбата.

Дебютът на Гена беше в началото на тази година, когато се състезава в клас Puppy. Тогава отново взе всички титли в категорията, както и второ място на  Puppy Best in Show. За прекрасното му представяне се грижи неговият хендлер – Анелия Шанкова. Тя е един от най-добрите хендлери и е направила много кучета шампиони по цял свят. За отличното представяне на Гена съществен принос с безценните си съвети има и неговият развъдчик Олга Ерофеева.