Хората на театъра – част 1 8 март 2018

Част от проекта “Хората на театъра”

Замислих се, че много рядко се говори за хората, които обслужват театъра. За службите в театъра. Рядко се говори за тях  и почти никой не ги е виждал или показвал. А те са много важни за него и той не може без тях. Те са скромни хора, на които живота им минава около сцената и около нас, актьорите. С някои съм от самото начало на моята кариера. Помня, че са ме дундуркали като тяхно дете. През всичките тия отминали години сме създали трайна връзка. Ние за тях не сме звезди, а хора, които познават от малки. Ето затова реших да представя точно тях – хората, които са около мен в театъра. Службите на театъра. Опитах да им направя хубави снимки. Повечето се притесняваха и не знаеха защо искам да ги снимам. Не можех и хубаво да им обясня идеята. Но заради мен се съгласиха и  застанаха пред обектива на моя Fujifilm X-T2. Да си призная и аз се притеснявах. Карах ги да застанат на определено място, да гледат в посоката, в която искам. Те го правеха, но аз усещах, че ги мъча. Исках за секунда да направя снимките. Първите кадри не бяха хубави, но след като им говорих колко са естествени и колко хубаво ще стане, винаги улавях няколко мига, в които са си те самите. Такива, каквито ги познавам – усмихнати и естествени. И така… представям ви Хората на/от театъра извън сцената.

Юлиана Сисакова/ Народен театър,  мъжки грим

С Юлето се запознах в театър „Сълза и смях“ по време на представлението „Казанова“. Може би, защото имам много близки хора с това име – майка ми, Юлиан Вергов , тя ми стана много бързо симпатична. Но не е само заради името. Тя е душа човек. Тиха и услужлива. Много внимателна и притеснителна. Много добър гримьор. След няколко години дойде в Народния театър.  Виждам я всеки ден и всеки път е засмяна. Какво и е отвътре- не знам, но никога не го показва.

Олга Недялкова / Народен театър, помощник-режисьор

Олга е човекът, който е около мен от началото на моята професионална кариера до днес. Тя беше помощник-режисьор на първите ми представления като млад актьор в трупата на Народния театър. Репетирал съм с нея десетки представления. Когато тя е там, съм спокоен. Защото винаги те разбира, винаги е готова да ти помогне и винаги те защитава дори и с риск да си навлече скандал с режисьора. Спокойно мога да кажа, че Олга е нашата майка в театъра.

Михаил Атанасов/ Сатиричен театър,  осветление

На Мишо разчитахме за цялото турне през 2016. Интелигентен човек, който се интересува от изкуство и книги. Много чете.

Мануела Пехливанова/ Народен театър, осветление

Тя е от дамската артилерия в осветлението на Народния театър. Нетрепващ професионалист. Много е оправна и никога не съм я видял да се притеснява. Хладнокръвна до край. Винаги е добре облечена и пипната. Води повечето представления, в които играя.

Елина Калинова/ Народен театър, администрация

Елина е актриса, но животът така я завърта, че в момента служи на театъра като стриктно и педантично борави с неговата документация. Тя ни осведомява за всичко случващо се в театъра. И е в театъра от много години. Елина има високи критерии за театралното изкуство. Тя наистина харесва качествените неща. Винаги казва какво мисли и това е много ценен ориентир за нас актьорите.

Снежана Папазова/ Народен театър, моделиер

Тя е жива легенда в театралните среди. Най-добрата е. Шие всякакви дрехи.Няма таван. Каквото и покажеш – това ще ушие. Тя е най-добрият приятел на всички художници по костюмите. Без нея те са загубени. Когато си е свършила работата в театъра, помага на останалите  и на Операта, и на Музикалния театър, на всички. Такъв добър човек е, че дори когато и нося нещо да ми зашие (това се случва често), никога не отказва. Ако се беше родила в друга страна, най-вероятно щеше да стигне до висшата мода. Снежа е жестока!

Тодор Вутов/ Сатиричен театър, осветление

За Тошко ще разкажа една случка. На голяма част от турнетата той водеше осветлението. Един път сбърка. Ние много се ядосахме. Очаквахме, че ще започне да се оправдава и измъква. Напротив – дойде и каза, че се е разсеял и е сгрешил. Когато човек честно застане пред теб и каже истината, той те обезоръжава. Така той ни спечели и с него сме имали много позитивни моменти.

Димитър Терзийски/ Театър 199, звук

Митко  води звука на „Рибарят и неговата душа“ от създаването на спектакъла.  През тези 14 години доста хора се смениха, но той – не. Винаги ще го свързвам с този спектакъл, който играем и до днес.

Живка Бадева/ Сатиричен театър, помощник-режисьор

Живка работеше като суфльор в Народния театър, после се премести в Сатирата като помощник-режисьор. С нея са свързани и трите наши частни проекта – „Спанак с картофи“, „Арт“ и „Дакота“. Винаги е била около нас, винаги ни е помагала, винаги се е грижила за нас. С нея сме обиколили цяла България и сме изиграли стотици постановки.

Боряна Атанасова/ Сатиричен театър, шеф на реквизита

Изключително съвестен и отговорен човек. Тя ми е споделяла, че много си харесва професията и че за нея тя е предизвикателство.

Ивайло Узунов/ Сатиричен театър, механизация на сцена

Иво е най-тихият човек на света. Не можеш да го чуеш да говори. Изключително начетен и интелигентен човек. Наистина знае много. Ако чуе около него да се говорят глупости и неверни неща от хора , които се правят, че разбират, няма да почне да им опонира, а леко ще се засмее. Не съди хората, макар  да е много над тях като интелект.

Галя/ Сатиричен театър, управител салон

Галя има вид на много строга и взискателна дама и всъщност е такава, но за добро. Не прави компромиси със зрителите. Нейната работа е да посреща и настанява публиката. Винаги е точна и винаги взима млади хора, които си помагат с някой друг лев като работят вечер в театъра. Така прави, че хем е строга, хем е близка с тях. Галя веднъж ни каза нещо, което ще помня винаги. Дойде в гримьорната след едно представление „Спанак с картофи“ и ни каза: „Момчета, от 30 години съм в театъра и всяка вечер гледам представленията.Вие сте от малкото актьори, които милеете за публиката си и никога не маркирате. Винаги играете с максимална енергия и това хората го оценяват и затова толкова ви харесват. Браво“. Когато чуеш нещо такова от човек, който действително има наблюдение какво се случва в театъра, ти става мило и ти дава енергия да продължаваш да практикуваш актьорската професия по точно този начин.

Ангел Ангелов  – Геле/ Народен театър, реквизит

Геле е шеф на реквизита в Народния театър. Откакто играя в театъра, той е там.  Той е едно джезве кокали. Според мен тежи 38 кг. Като играчка от шоколадово яйце е. През годините е правил няколко гафа, но много бързо му прощаваш. На такъв човек не можеш да се сърдиш. Май всеки  желае такъв шеф. Спокоен и тих като мишчица.

Георги Киров/ Сатиричен театър, звук

Този човек има не лека съдба, но никога не го показва. Радвам се, че отново се върна в Сатирата. С него обиколихме доста градове в България. Той беше от нашия екип за големите турнета.

Ако искате да видите снимките в голям размер натиснете тук

Следва продължение…

08.03.2018                                                                                                Владимир Карамазов ®