Powha 28 юни 2019

Част от проекта „Неуморимите до 40“

С подкрепата на NIVEA

Powha – 39 години

 

Стремежът към съвършеното! Който тръгне по пътя на преследването му, ще живее труден живот. Ще се измъчва, ще се отчайва, ще се депресира. Много рядко ще признава успехите си, защото те никога няма да са достатъчни. Не всеки тръгва по този път, не всеки осъзнава какво е това. Малцина се нуждаят от съвършеното. Преследвачите на тази утопия са чешити и хора, притежаващи неспокоен дух, мрънкащи и взискателни. Животът им е трудност. Не са го избрали сами този път, той им е даденост, такива са и никой не може да ги промени. Това, което е сигурно е, че тези хора имат възможност да постигнат много сериозни резултати, да достигнат тяхното съвършено и върховете в тяхната сфера, такива върхове, за които всеки мечтае. Да преминат през живота бурно, същински и да го изстискат. Единственото нещо, което може да ги провали, са самите те. Ще разкажа за такъв човек. Такива хора има и те са около нас. Тях не ги спира географското положение. Има ги и може би не са малко, не са се скрили, напротив – работят на широко, но обществото не знае нищо за тях. А би трябвало. Защото са значими и мотивиращи. Трудно ми беше да го убедя  да ми разреши да направя този материал. Героят ми не иска да е известен, не иска шум около себе си. Това, което прави, не е бизнес (макар и да печели от него), а точно неговият открит път към съвършеното. Вдигнал си е летвата много високо и непрекъснато се предизвиква. Работи и работи. Не се занимава със странични неща като медийни изяви и показност, фокусиран е във важното за него, защото часовникът тиктака. Той е двигателят зад неговия бранд POWHA.

 

Ще ви покажа лицето му, но ще запазя в тайна името му. За да го запомните с работата му. С неговите дрехи, които са изпипани до най-малкия детайл произведения. Нивото, на което работи този човек, е впечатляващо, то не е българско. Такива като него са единици. Сигурен съм! Всичко идва от характера и маниакалното изпипване на детайла. Това личи от всичко. Ателието, в което работи, е на площ от 1000 кв.м. Уникално място в индустриалната част на София. Направено е по начин, който подобава на човек с мащабно мислене. Техника, цветове, удобства. В това огромно пространство има много творчество, навсякъде е. Кройки, чертежи, проекти, платове. Като влезеш в ателието на POWHA(Instagram profile), категорично се пренасяш другаде – някъде, където най-вероятно са творили големите дизайнери Лакроа, Галиано. Няма повече да използвам имена от света на модата, защото той не харесва имената, които са превърнали всичко в конфекция и бизнес. Направиш ли го, стремежът към съвършенството се изпарява и идва бързата кройка без мисъл, дрехи, които ще бъдат продадени само заради марката си, не заради качеството. Той харесва дизайнерите от азиатските страни, които се занимават с нишова мода, работят в своите ателиета, ръчно произвеждат всяка дреха с внимание и респект към детайла. Те правят ограничени количества, нещо като картините или малките пластики в изобразителното изкуство, които са единични бройки. Естествено такива артикули са скъпи и има защо. Той си купува често от тези уникални дрехи, за да ги види, да ги пипне и да разбере как са направени.

 

Не го интересува размерът, не иска да ги носи, а да ги има като олицетворение на съвършеното произведение, към което се стреми. Като малък е учил в Музикално училище, в което се е усъвършенствал на акордеон. Бил много добър с този сложен инструмент. Всяко нещо, което чуел, го възпроизвеждал като му прибавял свооето усещане, доста често с чувство за хумор. Така разсмивал своите приятели. С акордеона стигнал също много добри резултати, но усетил, че това не е неговият път. От тогава не е пипал инструмента, с който прекарал тийнейджърските си години. Лесно е загърбвал поприща, в които се е развивал. Но с модата е друго. Започва от един апартамент под наем. Шиел между леглата и съквартирантите си. Бързо усеща, че би имал успех в спортните облекла за фитнес и спорт. Прави колекции мъжко и дамско спортно облекло. Продава ги във фитнес центрове и спортни зали. Успехът е голям. Спортуващите харесват неговите дрехи. Бизнесът потръгва и дори наема шивачки, за да могат да насмогнат на търсенето. Но идва кризата през 2008 г. и всичко пропада. Но той не се отказва. Следват  трудни години, през които обаче обмисля следващата стратегия за развитие. Заедно с негова приятелка създават дамската марка за дрехи  AryaSense.

 

Качествени дрехи на нормална цена, която повечето дами могат да си позволят. По това време навлиза и онлайн пазаруването. Светът се отваря, има многобройни места за продажба в глобалната мрежа. Но и много хора по целия свят, които продават. Вече не се съревноваваш например с няколко магазина по Витошка, а се бориш с целия свят. Започва все повече и повече да реализира продажби предимно от Америка. Така започва и да вдига качеството в производството, в доставката, в опаковката. Нещата потръгват и то как… Колекция след колекция, фотосесии на дрехите, разрастване. Много добрият старт е направен и идва времето на POWHA – мъжки дрехи, изработени от скъпи материи, удобни и запомнящи се. За да бъде фокусиран в неговата мода, той се е отказал от всичко материално в ежедневието си. Живее в стилен апартамент, в който няма почти нищо. Няколко предмета, две вилици и две лъжици, фотьойл и май е това. Не гледа телевизия, а чете книги. Няма гардероб, а една закачалка, на която има три сета от неговите дрехи, почти еднакви. Като го питаш: “Ама как така?”, той отговаря, че нищо не му трябва. Ако купува нещо, то е заради работата. Завиждам му за това. Аз май никога няма да се спася от вещоманството, от хилядите перфектни дрънкулки, които  имам и които искам да имам. А колко лесно би се живяло без предмети, без излишни неща, колко въздух би имало около теб. Но това е ниво, до което много малко хора стигат. Аз май – никога. Този избор му позволява да се съсредоточи и фокусира в детайла на неговите дрехи. В тях всичко впечатлява.

Металният етикет, който никога няма да изхвърлиш, липсата на ръбове и етикети, които пречат, комфортът на дрехата, страхотното усещане от материята, елегантната кутия… Често ходи на модни изложения в Австрия, където има заклети фенове, които изкупуват всичко, което занесе. Страните, в които се продават дрехите му, са Германия, Англия, Америка, Канада, Русия, Австралия… Стискам палци скоро да го видим сред най-големите, да има ексклузивни бутици в големите модни столици, да бъде все такъв педант към неговите произведения и най-вече, след години уморително преследване, най-накрая да успее да се докосне до неговото съвършенство, да се успокои за няколко дни и после пак да тръгне. Накъде, той сам да реши. Сигурен съм, че ще бъде мащабно, такива каквито са стремежите му.

 

С подкрепата на NIVEA

Текст – Владимир Карамазов

Фотограф – Владимир Карамазов за #Karamazovfoto

Посетете сайта на POWHA  тук

 

28.06.2019                                                                                                   Владимир Карамазов®