Пътуване до Дъфтаун в Шотландия 17 декември 2017

Участват:

Владимир Карамазов

Юлиан Вергов

 

Много одавна ни се ходеше в Шотландия заради природата,уискито и хората там. И ето че това пътуване дойде. Щяхме да видим всичко, което искахме. Дестинацията беше град Абърдийн, а от там до малкото градче Дъфтаун, което е приютило най-старата семейна дестилерия:

На летището ни посрещна шотландски таксиметров шофьор, на който не разбирах и дума. Говореше на шотландски, което за мен беше еквивалент на китайски. Отседнахме в имението на Уилиам Грант – собственика и създателя на най-добрите марки уиски в света. Къщата беше фантастична. Всичко в нея беше пропито с история. Всеки предмет или мебел беше антика с огромна финансова стойност. Юли закачи с чантата си един лампион и жената, която отговаряше за къщата, го хвана малко преди да падне на земята. Косата и буквално се изправи и с маскирано спокойствие заяви че всичко в тази къща е много ценна антика. Другото интересно беше, че в цялата къща имаше огромно количество висококачествено уиски. Като се започне от 12-годишно, та чак до 48-годишно. Във всяка стая барът съдържаше поне 15 бутилки и то от най-хубавото уиски на семейството.

На другия ден тръгнахме към дестилерията.

Интересното за нея е, че там се правят марките Glenfiddich, The Balvenie, Grant’s, Tullamore Dew, Monkey Shoulder и т.н. За производството им се използва вода от извор в местността. Точно заради него Уилиам Грант купува огромна част замя, в пъти по голяма от дестилерията, за да може само той да ползва изворната вода, никой да не застроява около извора, за да не бъде замърсен. Точно заради тази природна вода тези марки уиски са в топ 10 в света на най-добрите, защото водата определя вкуса на хубавото уиски. Първо посетихме дестилерията на The Balvenie. Един стар шотландец ни беше гид. Той говореше по-поносим английски, най-вероятно заради чужденците, с които му се налагаше да общува всекидневно. В тази дестилерия всичко се прави на ръка, методологията на производство е от едно време и всичко е автентично. Преведе ни през всички етапи на производството. От престоя във вода на ечемика, ферментацията, сушенето, дестилацията и накрая бутилирането. Когато видиш всичко това, си даваш сметка, че това е много сложен процес. Като подарък за нас ни заведоха в помещението, където уискито отлежава. Там ни дадоха по една бутилка, коятонадписаха специално за нас, като ние самите си избрахме от коя бъчва да си налеем. Направихме го сами с един специален инструмент. След обиколката следваше професионална дегустация на няколко вида уиски от тази марка. Когато професионалист ти даде насока към какво да си насочиш сетивата, наистина започваш да усещаш тънките вкусове и миризми на уискито. Виждаш, че е има голяма разлика между годините и бъчвите, в които е престояло и т.н.

След обеда посетихме другата голяма дестилерия, в която се произвежда уискито Glenfiddich.

Тя е изцяло модернизирана, въпреки че технологията е същата. И след тази обиколка имаше дегустация на различните години уиски на марката. И от тази дестилерия имаха подарък за нас – 15-годишно уиски с етикет с името ни.

Шотландия е изключително красиво място, пропито с история, красива природа и качествено уиски. Радвам се, че се докоснах до всичко това и усетих типичния шотландски темперамент.

 

Препоръчвам следните уискита:

  • 15 годишно Glenfiddich
  • 12 годишно Grant’s
  • Monkey Shoulder

И трите са много ароматни. Те са за хора, които обичат по-меките вкусове.

Ноември’2016