Национална кампания „Добрата дума лекува” 3 септември 2020

В първия ден на месец септември във ВМА се състоя откриването на изложбата„Добрата дума лекува”, част от Националната кампания на Българския лекарски съюз срещу насилието надмедици. Кампанията беше проведена за поредна година, а на събитието бяха представени снимките, изпратени от пациенти, чрез които благодарят на своите спасители – лекарите, които са им помогнали. „Добрата дума лекува“иска да обърне внимание на доброто, на позитивните истории, на щастливите пациенти и чрез добрите примери да пребори насилието и агресията.

Д-р  Иван Маджаров, Председател на УС на Българския лекарски съюз, съобщи тревожната статистика, че „7% от медиците у нас са били обект на физическо насилие, а 48% от колегите са се срещали с вербална агресия“.

Домакин на събитието беше началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който откри изложбата и обърна внимание на светлите позитивни истории и на доволните пациенти. Сред официалните гости бяха Министърът на здравеопазването – проф. Костадин Ангелов и актьорът Владимир Карамазов. И двамата са лица на кампанията още от началото на тазгодишното издание. В изложбата участва и тяхна снимка заедно с анестезиолога от Спешното детско отделение на “Пирогов” д-р Благомир Здравков. Посланието, което Владо остави към фотографията е:

„Смоите приятели, моите спасители и моите пазители. Докторите в моя живот – Костадин Ангелов и Благомир Здравков“

Изложбата може да разгледате във фоайето на ВМА.

Повече за кампанията може да прочетете тук

Снимки – Българския лекарски съюз