Владо гост на безценната вечеря на Mastercard 29 април 2021

В Деня на Земята, Mastercard обяви ангажимента си да инвестира в мрежа от зелени инициативи в името на здравето на планетата. По този повод бях поканен на една от безценните  вечери на Mastercard. Освен, че беше една много приятна вечер, научих стряскащи неща за природата. Човек не си дава сметка за много неща в забързаното си ежедневие. Смъртността в пчелните семейства в Европа е около 20%, при положениече съществуването на над 4000 зеленчука зависи от съществената „работа“ на опрашителите. Плодовитостта на близо 75% от растенията, с които се изхранваме, ще претърпи спад, ако пчелите загинат.

Затова е важно да има такива инициативи, които да ни накарат да спрем и да се замислим. Определено това се случи с мен. Присъствах на кулинарен перформанс,  но по-различен от очакваното. Темата беше какво би се случило, ако финият баланс на природата се наруши и как това ще засегне ежедневието ни. Богатото меню на ресторант „Космос” и шеф Цеков се стопи пред очите ни и останаха само ястия, които могат да се приготвят с няколкото продукта, които ще оцелеят, ако пчелите загинат. След  всяко ястие разбрах, че не трябва да допускаме пчелите да изчезнат. Храната беше красива оформена, но в никакъв случай такава каквато искаме да бъде. Ние имаме нужда от природата и за това трябва да я пазим.

В глобален мащаб Mastercard създава коалицията Priceless Planet, която ще залеси със 100 милиона дървета през следващите 5 години – засадени на локации, в които ефектът ще е най-ефективен за борба с климатичните промени. В България Mastercard обединява партньори  – банки, финтех компании, търговци, публични институции и неправителствени организации в „Зелена мрежа“ за холистична подкрепа на природата през различни наболели проблеми на устойчивото развитие – градските пространства, застрашени диви животни, чиста и здравословна храна, замърсяване на водни басейни и мн. др.

Вече стартираха първите няколко инициативи от Зелената мрежа и в някои от тях можем да се включим всички. От една година Mastercard подкрепя българския старт ъп Pollenity, като осинови кошер и кани картодържателите си да се включат в инициативата, която увеличава пчелните семейства на кошер с по 60 000 на година и подкрепя малки производители на истински мед през платформата www.istinskimed.bg.

Стартира и първата дигитална карта на градските дървета в София – EdnoDarvo – зелените градски съкровища и канят своите екипи и картодържатели да подкрепят като доброволци за картографирането. Mastercard, заедно с Банка ДСК подкрепиха проекта, създаден от няколко ландшафтни архитекти, които целят да направят оценка и карта на дърветата, за да се полагат навремени грижи за тях. Всеки може да се включи на ednodarvo.io.

Съвсем скоро предстоят новини и обявяване на още много каузи.

Видеото от без пчелната безценна вечеря може да гледате от тук

Повече за инициативите на Mastercard  може да научите от тук