Историята на моите стикери vol.2 6 април 2019

Всичко започна през февруари 2018. Моят приятел Стоян Харалампиев, с когото се познаваме покрай моторите, ми каза, че влиза да работи за една млада компания, която развива платформа за чатботове. „За какво“ – попитах аз? Той се засмя и за час ми разказа всичко, показа ми такива във Viber и аз се запалих. Те работеха много с българския офис на Viber  и след седмица той и останалите хора от компанията му ми направиха среща с Петя Камбурова и Николай Гевечанов – важни хора от Viber. Бeше ми много интересно и не знаех какво да искам. Отидох на срещата и ме посрещнаха двама изключително симпатични млади хора. Те имаха конкретно предложение към мен. Много не разбрах, освен че ми предлагат да съм нещо като опитно зайче за техен нов продукт – нещо като социална мрежа в месиджинг канал. Нарича се Community. В замяна те ще ми дадат всичко, с което Viber  разполага – стикери, кликери, чатбот, community, button… Интересно ми стана, това е нещо, от което нямам представа, но пък ще науча много новости, което за мен е важно и ценно. Много държа да се развивам и да се хвърлям в непознати територии, защото винаги след такова гмуркане излизаш обогатен и развил се в нова област. Съгласих се. Направихме Community – Владимир Карамазов Community.

Почнах да го популяризирам в моите мрежи. Тогава то беше бета версия, т.е. пробно и в процес на разработка. Станах един от първите хора, които имат и които помагаха за тяхното разработване. Беше интересно. Имаше доста несъвършенства, които като потребител „хващах“. Принципно техническият екип се занимава с генералните неща и дреболиите им убягват. Та аз улавям нещо не добро и го казвам, те тестват и ако се окаже проблем – го поправят със следващия световен ъпдейт на приложението. Аз бях подходящ и за друго. Имам разработени профили във всички социални мрежи, както и сайт. Така правихме проби и за това каква е видимостта на постовете в социалните мрежи и в Community-то. Всички цифри бяха в полза на Общността. И след като потествахме малко тази нова социална мрежа, решихме да пуснем стикери към нея. Това беше много хубав момент за мен. Заедно с художника Христо Тренев ги създадохме. Започна още един нов експеримент. Всеки, който си изтегли стикер пакета, влизаше в Community-то. Естествено, ако на някого не му хареса, можеше да го напусне. Дълго време след това хората ме питаха защо то след като имаше 11 000 човека изведнъж паднаха на 5 000. Отговорът е много прост. Това беше част от разработката, имаше несъвършенства като например звуковата нотификация. При всеки мой пост/ съобщение, което пусках на последователите им издрънкваше. Това дразнеше и хората се страхуваха, че ще бъдат заляти със спам от мен. Така се получи този отлив и не само за това. Това беше част от експеримента. Ако не бяхме преминали през него, сега нямаше да има толкова хубава и работеща социална мрежа в този меседжинг канал.

След стикерите се появи и моят чатбот – Владроб Смартлуп. Направиха го моят приятел и компанията, в която работеше – Connecto.ai. При тях стана същото, на тях също им трябваше опитно зайче, за да си развият платформата. И така влязох и в света на чатботовете. Беше трудно за мен, но много интересно. И почнахме с Viber и Connecto да експериментираме с всичко. С постове, идеи, предложения. Дойде момент, в който малката компания на моя приятел стана част от гиганта Leanplum. Започнаха да се занимават с грандиозни проекти в друга област и компанията Smartloop.ai осинови моя чатбот.

Така малко по малко платформите се разработваха и се стигна до днешни дни, в които новият продукт на Viber – Community,  се превърна в нещо изключително интересно и перспективно. За мен стана най-прекият и ексклузивен път до последователите. В него може да се правят много неща. Може да се отваря и всеки да пише,  да изкаже мнение, може всеки да ми зададе въпрос само на мен в чат само с мен, както и аз мога да пиша на определен човек без другите да виждат. Мога да пускам live в него чрез YouTube. Мога да давам различни роли в него на хора – администратори и супер администратори, мога да правя анкети, да пускам видео, звукови съобщения, линкове, снимки – всичко, каквото се сетите. Тепърва ще се случват много интересни неща в него.

След тези усилия и събития с Viber решихме да направим отново стикери, към вече работещото безупречно Community. Исках да са различни от първите. Тъй като започнах активно да снимам, реших да са със снимки тип селфи. Разчистих една стена вкъщи, натрупах дрехи и аксесоари, сложих апарата на статив и започнах да се забавлявам. Направих доста снимки. Но кой ще ги превърне в стикери. Тогава се обърнах към много добрите и креативни The Smarts. Гергана Иванова и Радослав Бимбалов са създали изключително работеща креативна машина за идеи, в която са включили едни от най-талантливите хора в тази област. Те се навиха да застанат зад този проект и да ги създадат. Освен с реализацията ми помогнаха много и с идеи. Естествено връзката с The Smarts  дойде от моята приятелка Мария Панайотова.

Така се появиха Стикерите на Владо Карамазов vol.2. Като естествено продължение на нашата съвместна работа с Viber. Те ще са активни три месеца и ще водят към моето Community. Там сме измислили да се случват хубави и интересни проекти. Разнообразихме стикерите, вкарахме нови изрази и думи, лафчета и смешки. Много исках да присъстват моите две идиотчета Парис и Гена. Те са моите кутрета, страшно забавни и луди. Много ги обичам и исках да са до мен и в стикерите. The Smarts прегърнаха идеята и   освен със снимки в два стикера, присъстват и като рисунки. Парис е Цвергшнауцер, а Гена е Ризеншнауцер. Все още са бебета, които растат. Стикерите ще са и спомен от тяхното детство. Това всъщност са стикерите на Парис, Гена и Владо!

След успеха на проекта „Пресъздай класиката“ и моето изпълнение на песента „Изповед“ на Йорданка Христова видях в лицето на Nestle и NESCAFÉ® Dolce Gusto партньор за моите щури идеи и проекти в бъдеще. Такъв приятел е безценен, когато искаш да правиш големи неща. Някой трябва да ти се довери и да е с теб при реализацията. Да ти вярва и да е сигурен в успеха на започнатото. В лицето на Нели Ангелова – Мениджър Комуникации за Югоизточна Европа и Милен Алтънков – Бранд мениджър NESCAFÉ® Dolce Gusto видях моите партньори. В тяхна чест направих стикера „Добро утро“, пиейки NESCAFÉ® Dolce Gusto. То това е и самата истина. Всяка сутрин си приготвям тяхното кафе с машината-ветеран, която имам от преди 10 години. Смилиха се над мен и ми подариха сега най-новата кафе машина – космически кораб, с който свиквам. Аз правя жест към тях със стикера, а те ме затрупаха с подаръци – чаши, машина, кафе, лъжички, пуф за сядане и какво ли не…

Такава е историята на моите стикери пакет 2. Теглете ги, пращайте ги на приятели и всички вас ви очаквам в моето Community, където ще се забавляваме и ще остареем заедно.

Стикерите ще са налични в стикер маркета на Viber до 26.06.2019

Може да си ги изтеглите от тук

Текст – Владимир Карамазов

Снимки за стикерите – Владимир Карамазов

Дизайн – The Smarts

Шрифт – Стефан Чинов

06.04.2019                                                                                              Владимир Карамазов ®