„Богът на касапницата“ с 50-то представление на 24 април 4 април 2018

Пиесата на Ясмина Реза, която Антон Угринов режисира по блестящ начин и поставя в Народния театър, в края на април ще отбележи своя 50-ти път на театрална сцена. За година и половина спектакълът беше гост на повечето големи театрални фестивали („Варненско лято“, „Аполония“, „Сцена на кръстопът“, „Звездите на театъра“), имаше няколко номинации в „Аскеер 2017“, а през февруари беше в Париж като откриващ спектакъл по случай българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

В пиесата Владо Карамазов си партнира с Юлиан Вергов, Александра Василева и Радена Вълканова. Режисьор на представлението е Антон Угринов, сценографията е поверена на Никола Тороманов, а Калин Николов е автор на музиката. Билети почти никога няма, а желаещите да го гледат са много. „Богът на касапницата“ е от онези продукции, които са плод на дълго приятелство и направени от съмишленици. Към тези спектакли съдбата почти винаги е добра и те се радват на дълъг театрален живот.

Пиесата на един от топ драматурзите в световния театър Ясмина Реза разказва за две семейства, които се събират, за да изгладят проблем, възникнал между техните деца. Постепенно, сдържаните и любезни отношения губят от блясъка си, а родителите заприличват все повече на децата си – безразсъдни, избухливи, нападателни. Бавно и застрашително иззад маската на благоприличието наднича Богът на касапницата…Преди премиерата на 27 ноември 2016 Владимир Карамазов написа този пост във фейсбук: Моят син ударил с пръчка свой съученик и му счупил два зъба.Заради тази случка сме поканени – съпругата ми и аз, от родителите на набитото дете в техния дом за да изясним случая. Аз изобщо не искам да ходя, но жена ми категорично и настоятелно държи и аз да съм там. Е, отиваме да се разправяме. Аз съм възпитан в стил на мъжественост ала Джон Уейн и предпочитам тези проблеми да ги решавам по друг начин – не с разговори, но както и да е. По една случайност и вие може да присъствате на тази среща.“

 «Богът на касапницата» е една от най-награждаваните пиеси на Ясмина Реза – с награда «Лорънс Оливие» и «Тони». Във Франция пиесата е поставена от самата авторка през 2008 г. на сцената на знаменития парижки «Театър Антоан» с участието на Изабел Юпер в ролята на Вероник. През 2008 г. Матю Варкус поставя пиесата най-напред в Лондон в театъра на Гилгуд, а по-късно през 2009 г. и на Бродуей.  А през 2011 г. Роман Полански снима филма «Касапница» с Джоди Фостър по адаптираната от Реза пиеса, за което авторката получава и «Сезар» и за най-добър филмов сценарий.

Повече за постановката можете да видите тук